Jutun Vintin historiaa

14.04.2021

Jutun Vintti ei suinkaan aina ole ollut juhlapaikka, vaan sillä on vuosien saatossa ollut monia eri käyttötarkoituksia. Ennen nykyisiä omistajia, tilalla asui kirjailija, ohjaaja ja näyttelijä Pirkko Saisio perheineen.

Saimme Saision kiinni sähköpostitse, ja hän suostui ilomielin muistelemaan aikoja kymmenien vuosien takaa. Saisio osti tilan 90-luvun lopulla, ja piti siellä muun muassa kerran vuodessa Teatterikorkeakoulun 8-päiväisiä intensiivikursseja, joiden opiskelijoita olivat ensimmäisen vuoden ohjaaja-, kirjoitta-, lavastus- ja puvustus- sekä valo- ja äänisuunnittelun opiskelijat. Kurssi pidettiin aina toukokuussa, ja kurssilaisia oli vajaa 20 per vuosi, opettajia puolestaan noin 5. Kurssin tehtävissä käytettiin koko tilaa, läheistä metsikköä ja peltoja. Jutun Vintin tiloissa syötiin, näyteltiin, katsottiin elokuvia, pidettiin luentoja ja iltaisin juotiin viiniäkin. Kurssit olivat erittäin suosittuja. Saision mukaan monena vuonna siellä katsottiin kurssiporukalla myös jääkiekon MM-kisojen finaali.

Vintissä pidettiin myös Prometheus-leirejä, jotka olivat teatteripainoitteisia. Siellä esitettiin siis myös murrosikäisten performansseja, ja huonon sään sattuessa sisätiloissa pidettiin myös leirin valmistujaiskahvittelut. Monien vanhemmat ja sukulaiset ajoivat sinne Helsingistä saakka. Saisio muistelee, että veti ensimmäisen Prometheus-leirin yksin, ja toisen näyttelijänä tunnetun tyttärensä Elsa Saision kanssa. Viimeisillä kerroilla leirin johdossa olivat Elsa ja hänen Teatterikorkean kaverinsa. 

Näiden tapahtumien lisäksi juhlatilalla on järjestetty useita teatteri- ja elokuva-alan vetäytymisiä ja tapaamisia, samoin myös kirjailijatapaamisia. Eräs tanskalainen elokuvaleikkaaja on leikannut vintin tiloissa kokonaisen elokuvankin. Jutun vintissä on järjestetty myös monia joulujuhlia. 

Ennen Saisioita, tilalla asui Pekosten perhe. He olivat siirtokarjalaisia. He olivat maanviljelyn kuihduttua perustaneet maatilamatkailuyrityksen, mutta se ei ollut menestynyt. Pekosen tytär tai tyttäret olivat perustaneet tontille hevostilan, ja tilalla järjestettiin ratsastuskursseja. Tuolloin itse Jutun Vintti toimi kurssilaisten ruokailutilana. Pekoset olivat myös pyörittäneet tilassa ravintolatoimintaa, mutta Saision tietojen mukaan ratsastuskurssit olivat niitä, jotka toivat eniten katetta perheelle.

Jutun Vintin ja koko tilan historiasta on vielä varmasti lukuisia tarinoita, joita emme tiedä, mutta jo nämä tiedot todistavat sen, että paikka ei suinkaan missään vaiheessa ole ollut käyttökelvoton. Sinne on aina uudestaan ja uudestaan perustettu jonkinlaista yritystoimintaa, ja tällä hetkellä siellä sijaitsee maalaisromanttinen juhlatilamme. © 2020 Juhlatila Jutun Vintti. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!